Apple iPad: o permanenta evolutie
Chiar daca toate zvonurile indica o iminenta lansare a iPad 2, la aproximativ 9 luni de la lansarea primei versiuni, Apple nu ezita sa ne atraga atentia de fiecare data asupra celui mai popular dispozitiv de tip tableta de pe planeta.
La inceputul anului trecut, dupa ce timp de mai multe luni, daca nu mai multi ani, internetul vuia de informatii mai mult sau mai putin plauzibile in legatura cu tableta celor de la Apple, compania din Cupertino a confirmat suspiciunile si a lansat iPad.
Un dispozitiv cu ecran capacitiv de 9,7 inci (1024 x 768), apropiat la capitolul design de un iPhone, dar mult mai complex si complet la capitolul functionalitate in comparatie cu acesta, iPad-ul a ajuns in bratele primilor utilizatori in luna aprilie. Chiar daca la momentul respectiv acest dispozitiv nu avea un target foarte bine definit in afara de utilizatorii de eBook reader-e, iPad-ul a reusit sa atraga un public extrem de numeros. Steve Jobs afirmase la conferinta de lansare ca, prin iPad, a creat un dispozitiv intre notebook si smartphone.
La capitolul hardware iPad-ul este propulsat de un procesor A4 cu grafica integrata, ce lucreaza la o frecventa de 1GHz. Acest procesor este prezent si in iPhone 4 sau iPod 4G. La 680 de grame, sau 730 grame in cazul modelului cu 3G, iPad-ul are dimensiunile de 242,8 x 189,7 x 13,4 mm. La capitolul conectica, utilizatorii beneficiaza atat de „banalul” Bluetooth 2.1+EDR sau wireless N, cat si de 3G, in cazul modelelor capabile. Daca aveti norocul sa fi achizitionat un model cu 3G merita sa stiti ca singurul avantaj, pe langa cel evident de navigare pe internet in orice zona unde aveti acoperire 3G, este un modul GPS. 9,7 inci s-ar putea sa fie cam mult pentru ecranul unui GPS insa NAVIGON, de exemplu, a creat deja o versiune a popularului soft de navigatie care profita de „marele ecran”.
Chiar daca vine in 6 variante, de 16, 32 si 64 GB cu sau fara 3G, in ceea ce priveste restul specificatiilor iPad-ul, indiferent de spatiul de stocare, este unul singur. La capitolul senzori acesta vine cu accelerometru, senzor de lumina ambientala si compas digital. In ceea ce priveste butoanele de pe iPad, pe langa butoanele evidente de Home si power, prezente in toate versiunile de iPhone si iPod Touch, mai avem butoanele de volum (mai mare sau mai mic) si un switch. Acesta din urma, initial a avut rolul de a bloca rotirea ecranului, in versiunea de soft 4.2, functia acestuia s-a schimbat in trecerea iPad-ul in mod silentios, iar in varianta 4.3 beta, din cauza clientilor nemultumiti, poate avea oricare din functiile de mai sus, trebuie doar sa optati pentru una din cele doua in meniul de configurari.
Ce fac cu el?
Functia de eBook reader poate fi obtinuta descarcand gratuit din AppStore aplicatia iBooks, cu ajutorul acesteia, pe langa faptul ca puteti citi carti in format ePub sau PDF, puteti accesa magazinul virtual de carti in format digital al celor de la Apple. Tinand cont ca tot continutul digital este dinamic, puteti mari sau micsora fontul, alege un alt font sau puteti alege intre a vedea continutul redactat pe un fond alb sau galbui (asemanator continului tiparit).
Cat despre clientul de mail, chiar daca era foarte bine gandit inca de la inceput, permitandu-va sa aveti mai multe conturi de email prin care sa navigati fara probleme, pe langa faptul ca va permitea sa deschideti aproape orice tip de atasament, odata cu versiunea de firmware 4.2 au aparut imbunatatiri importante. Pe langa faptul ca puteti deschide un atasament intr-o aplicatie terta, de genul un film in VLC Player sau un document in Quick Office, acum aveti optiunea sa vedeti toate mesajele de pe mai multe conturi de email centralizat. Daca aveti mai multe mesaje pe acelasi subiect creat prin ,,Reply” acestea sunt centralizate in threaduri.
Safari, chiar daca nu este o revelatie fata versiunea cu care ne-am obisnuit pe iPhone, va permite sa vedeti paginile de internet asa cum au fost gandite de catre web designer. Datorat in parte rezolutiei de 1024 x 768 a ecranului, in parte standardului HTML 5, browserul de internet de pe iPad te ajuta sa vezi tot continutul online rapid si eficient.
La capitolul schimbari, simultan cu lansarea noului firmware, butonul de cautare pe Google din partea dreapta sus a obtinut si functia de cautare in pagina afisata.
Protocolul AirPrint, inventat de Apple si integrat in firmware-ul lansat la sfarsitul anului trecut, va permite sa printati de la distanta pe o imprimanta compatibila (ex. HP din seria ePrint) sau pe o imprimanta din reteaua locala configurata cu ajutorul Bonjour pentru Windows sau Mac. In ceea ce priveste continutul ce poate fi printat, incepand cu pagina de internet afisata in Safari, pana la un document in DocumentsToGo, orice poate printat.
Aplicatia de vizualizare a fotografiilor va ajuta sa navigati prin colectia dumneavoastra in acelasi mod in care v-ati obisnuit pe iPhone sau iPod touch. Printr-o simpla atingere pe ecran cu un deget puteti vedea urmatoare sau anterioara poza, iar daca folositi doua degete puteti face pinch sau zoom. Tinand cont ca iPad-ul se apropie foarte mult si de aspectul de rama foto digitala, in orice moment puteti activa un slideshow cu diverse efecte de tranzitie pe o coloana sonora aleasa de dumneavoastra.
In ceea ce priveste redarea de continut audio sau video, chiar daca exista o varietate foarte mare de optiuni direct din fabrica, din pacate suportul pentru DivX-uri sau MKV-uri nu poate fi dobandit decat prin aplicatii terte. Printre cele mai populare astfel de aplicatii se numara VLC Player sau Oplayer HD. O functie importanta, legata de redarea continutului nativ a venit odata cu 4.2. Daca aveti un Apple TV de generatie noua puteti fara probleme sa faceti streaming pe televizor, fie de continut audio-video, fie doar continut audio. Odata cu iOS 4.3, care momentan este disponibil doar in varianta beta, veti putea vedea continut video pe televizor, prin Apple TV din orice aplicatie terta.
Tinand cont ca versiunea 3.2 preinstalata pe iPad nu venea cu o mare parte din functiile preinstalate pe iPhone 4, odata cu 4.2 puteti beneficia de multitasking si de posibilitatea de a pune toate aplicatiile dumneavoastra in directoare cu pana la 20 aplicatii. Multitaskingul la Apple functioneaza in doua moduri, depinde de dezvoltator si de modul in care si-a construit acesta aplicatia. Daca in cazul unor jocuri, de exemplu, acestea sunt puse intr-o stare de hibernare in momentul in care iesiti din ele, pentru ca ulterior, cand le reaccesati sa revina pe ecran cu exact acelasi continut, in cazul altor aplicatii situatia este cu totul alta. Daca de exemplu va logati pe Skype sau Yahoo Messenger si iesiti din aplicatie, cand primiti un apel sau mesaj, acesta apare in orice moment pe ecran, indiferent de activitatea din prim plan. Un alt serviciu care poate rula in fundal este cel audio, indiferent daca vorbim de o aplicatie de radio online, sau o aplicatie de navigatie, daca iesiti din oricare din ele coloana sonora specifica respectivei aplicatii se va auzi in continuare.
Indiferent de scopul principal pentru care achizitionati iPad-ul, Game Center este o aplicatie foarte buna pentru jucatori ocazionali sau entuziasti. Instalat pe iPad odata cu 4.2, aceasta va permite sa vedeti cum va comportati in comparatie cu prietenii dumneavoastra care joaca aceleasi jocuri sau puteti vedea unde va plasati cand vine vorba de performanta dumneavoastra la Angry Birds la nivel national sau international. Nu lipseste nici o evidenta clara a provocarilor din diverse jocuri si modul in care le-ati realizat, sau nu.
La capitolul mici detalii care va fac experienta de utilizator de iPad mai placuta intra interfata, care acum, spre deosebire de momentul lansarii, poate fi trecuta integral in limba romana. Puteti de asemenea sa va localizati in orice moment dispozitivul gratuit cu Find My iPhone sau, daca va incanta, puteti schimba fontul folosit in aplicatia de notite. Tinand cont ca acum puteti beneficia si de Google Street View in Romania prin aplicatia Maps, pe iPad este o incantare sa te poti plimba virtual ca un simplu trecator pe strada pe care ai crescut sau prin fata turnului Eiffel.